Ризница стваралаштва

Ризница стваралаштва

Наташа Ћирић

Наташа Ћирић, учитељица, педагог, сликарка, запослена у ОШ ,,Чегар” у Нишу. Реализатор бројних обука за запослене у образовању, јавној и државној управи. Свестраност и креативност у различитим сферама је њен лични печат.

Њен професионални рад се паралено одвија у учионици, академском стваралаштву и атељеу. Са ученицима је кроз пројектну наставу, заједно са колегиницом Аном Живковић припремала и ,,послала” Тима Пика у свемирску станицу, разговарала са научницима из подводне лабораторије на Флориди, угостила путујуће медведиће који су паралелно обилазили школе у разним деловима света и причали приче из тих школа, а у школи ,,Чегар” су се, игром случајности и срели. Правили су ,,Учионицу у свемиру”, учествовали на фестивалу ПозитивНИ и изводили нумеру ,,Тропска киша”, направили сопствену државу и искомпоновали своју реп химну.

Аутор и коаутор је 15 радова у научним и стручним часописима. Акредитовани је реализатор ТоТ обука и обука за лични развој у Националној академији за јавну управу. Одржала је бројне ауторске обуке за запослене у образовању, као и велики број обука са Министрове листе.

Стваралац је реч која је најбоље описује, па се тако нашла и у ,,Лексикону стваралаца у предуниверзитетском образовању”. Као део њеног стваралачког бића настају необичне уметничке слике које израђује у техници коју је сама осмислила. То су портрети рађени у пресованој глини, која се резбари и поставља на празан рам који, такође, осликава. Њени портрети су богатог колорита и необичног уметничког ираза. Слике су мањег формата, рађене непретенциозно, а у свом финалном изгледу веома упечатљиви и снажни. Контраст портретима чине мали детаљи на сликама, најчешће птице или рибе, који носе тајновиту поруку.