1/2022 Primer iz prakse
Znanje se deljenjem množi − inovacije u radu PU „Nada Naumovićˮ
Predškolska ustanova „Nada Naumovićˮ iz Kragujevca, gradu na Lepenici, u srcu Šumadije, postoji preko 70 godina. Srce i dušu naše ustanove čini preko 300 zaposlenih i preko 2 000 dece, od jaslene do predškolske grupe.
Kao ustanova koja iza sebe ima bogato višedecenijsko iskustvo, drago nam je da možemo sa vama da podelimo inovacije u radu koje su se nizale u protekom periodu. Neke su nastale tokom radne 2020/2021. godine, a neke u prethodnoj godini, ali su nas osnažile, tako da smo ih prilično usavršili u ovoj radnoj godini.
Po počeku pojave Korona virusa i zaustavljnjem sveta u jednom trenutku, naši vaspitači su svakodnevno porodicama slali razne snimke sa predlozima aktivnosti koje se mogu realizovati u krugu porodice, a porodice svoje snimke aktivnosti koje su sa decom realizovali kod svojih kuća. Kroz vaspitačku ulogu, vaspitači su demonstrirali roditeljima načine i aktivnosti u kojima su roditelji i deca mogli zajedno da učestvuju. Sve to postavljali smo na našu Fejsbuk stranicu, kao predlog aktivnosti koji bi zajedničko vreme dece i roditelja učinili bogatijim, sadržajnijim i ispunjenijim.
Naša stručna služba – stručni saradnici i saradnici izrađivali su elektronske knjige, online brošure, postere, ppt prezentacije, edukativne tekstove kako bi podržali dobrobit porodice – psihičko i fizičko blagostanje, bolju adaptaciju na trenutnu situaciju – epidemija, da prevaziđu sttrah od nepoznatog, da se podrže u roditeljskim ulogama…
Putem viber grupa u početku, a putem drugih aplikacija kasnije (Zoom, Google Meet), održavali smo stručne razmene. U ovom, periodu usavršavanje digitalnih kompetencija bio je prioritet i zaista, zaposleni su podigli svoje kompetencije u velikoj meri u ovoj oblasti. Pored toga što su nam digitalne kompetencije i aplikacije koristile za kontinuitet u komunikaciji kako među zaposlenima, tako i sa roditeljima, kao i za izradu raznih materijala za roditelje, koristile su nam i za rad sa decom na daljinu – izrada edukativnih kvizova za decu, edukativnih igrica i sl., a sve je bilo vezano sa sadržajima u odnosu na potrebe i interesovanja roditelja i dece.
Takođe, velikim iskorakom smatramo i YouTube kanal koji smo pokrenuli 25.12.2020. godine. U pitanju je edukativni kanal koji je podrška roditeljima po pitanju raznih tema, a koje su priistekle prema interesovaljima samih roditelja. Putem ovog kanala trudimo se da odgovorimo potrebama roditelja i doprinesemo jačanju roditeljskih kompetencija.
S tim u vezi, oformljen je Uređivački tim ustanove koji se bavi ispitivanjem potreba roditelja, planiranjem, prikupljanjem sadržaja i tehničkim aspektima. Uređivački tim je usko povezan sa Timom za obezbeđivanje kvaliteta ustanove. U maju mesecu ustanova je oformila i grupu zatvorenog tipa na društvenoj mreži Fejsbuk pod nazivom Profesionalni razvoj PU „Nada Naumovićˮ.Ova grupa je namenjena isključivo zaposlenima u našoj ustanovi. Svrha postojanja ove grupe jeste profesionalni razvoj zaposlenih kroz online zajednicu učenja, odnosno da zajedno učimo i menjamo našu praksu.
Početkom maja, psiholog ustanove počela je on lajn program od devet radionica sa grupom roditelja dece koja imaju teškoće u razvoju, kako bi se podržale roditeljske veštine i kompetencije kroz konkretno iskustvo roditelja, a i roditelji se povezali i bili jedni drugima podrška. Ovaj program realizovaće se u kontinuitetu.
Rođendan naše ustanove za nas je poseban i važan dan. Dan ustanove obeležili smo na potpuno drugačiji način, ali i godina koja je za nama, bila je potpuno drugačija. Zajedničkim snagama napravili smo dokumentarni film koji je nosio naziv „Bezbroj zagrljaja za jedan izazovˮ, koji govori o tome kako smo funkcionisali u godini koja je iza nas. Želeli smo da približimo na koji način smo se nosili sa ovim izazovom tokom vanrednog stanja, ali i kasnije, pa sve do danas. Hteli smo da prikažemo i verujemo da smo uspeli u tome, kako smo se osnažili i ojačali, da u svim uslovima radimo sa decom i budemo podrška porodicima.
Ove godine, revija dečjih dramskih prikaza „Festivalčićˮ, osamnaesti put po redu održan je onlajn. Festival je u trajanju od 4 dana prikazivan na YouTube kanalu naše ustanove.
U gradu na Lepenici, u srcu Šumadije postoji jedna ustanova koja vam šalje bezbroj zagrljaja i želi vam puno uspeha u osvetljavanju vašeg puta. Srećno!
Ivana Vukić
pomoćnik direktora PU „Nada Naumovićˮ,  Kragujevac

Ivana Vukić rođena je u Kragujevcu 21.04.1977. godine. Po vokaciji je master vaspitač. U PU „Nada Naumovićˮ u Kragujevcu počinje da radi 1999. godine. Kao vaspitač je radila do 2012. godine kada postaje saradnik za kulturu ustanove i bavi se vođenjem kulturno-obrazovnog centra „Riznicaˮ. 2015. godine biva imenovana za vd direktora PU „Nada Naumovićˮ i na tom mestu ostaje do novembra meseca iste godine kada postaje pomoćnik direktora za pedagoški rad ove ustanove. Na tom radnom mestu je još uvek sa željom da zajedno sa vaspitačima ove ustanove sprovodi inovacije u radu i stara se o kvalitetu vaspitno-obrazovnog rada.