Preporučujemo

„Od samog početka najbolja je tetka”

Protekle školske 2022/23. godine u februaru mesecu, učiteljice Danijela Stefanović iz OŠ „Vuk Karadžić”, Žitkovac i Ljiljana Andrić iz OŠ „Milivoje Borović”, Mačkat, započele su sa projektnim ciklusom „Porodica i familijarne vrednosti kao temelj vaspitanja”. Njegova suština je povezivanje vaspitača, učitelja i učenika širom regiona kroz razmenu ideja i kreativno odrađenih projektnih aktivnosti. Zadaci su smisleno veoma široko postavljeni, tako da učenici uzrasta od 6 do 13 godina mogu da ih rade na svojstven način i u skladu sa svojim mogućnostima, kao i uz dogovor sa učiteljima i vaspitačima.
Cilj projekta je negovanje porodičnih vrednosti, razvijanje empatije, ljubavi prema članovima uže i šire porodice, ukazivanje poštovanja i njihovo uključivanje u projektne aktivnosti; razmena kreativnih ideja, iskustava, rukotvorina, praktičnih radova, anegdota, fotografija vezanih za temu, a iz različitih krajeva / zemalja regiona.
Od ove školske godine realizaciju projekta podržava udruženje Klett društvo za razvoj obrazovanja.
Prvi projekat bio je posvećen bakama i zvao se „Bogata je kuća svaka uz recepte svojih baka”. Imao je dva zadatka: aktivnost sa bakama i čestitke za bake. Učestvovalo je oko 650 vaspitača i nastavnika iz regiona (Srbija, Severna Makedonija, Hrvatska, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina…) i više od 1500 predškolaca i đaka uzrasta od 6 do 13 godina. Učesnici su kao dokaz o učešću dobili potvrde – BAKINICE.
Drugi projekat počeo je 8.3.2024. godine pod nazivom „Od samog početka najbolja je tetka”. Projekat obuhvata dane od 8.3. do 15.4.2024. kada se organizuje susret i intervju sa tetkom (ukoliko je to izvodljivo u školi). Drugi zadatak je aktivnost koju deca izvode sa svojim tetkama kod kuće ili u školi (Naučila me moja tetka). Treći zadatak nam pokazuje da je zahvalnost veoma važna i tada deca prave poklon, aktivnost se naziva „Tetki od srca”. Čitav projekat traje od 8.3.2024. do 14.06.2024. godine.
Radost druženja i razmene ideja iz učionica je neizmerna, a osim entuzijazma koji pokazuju i kreativnosti svoje i svojih đaka, učitelji će u aprilu 2024. godine imati priliku da prisustvuju i akreditovanom vebinaru pod istim nazivom.
 Informacije o projektu i realizovanim aktivnostima su na Fejsbuk grupi, pridružite se Familijarne vrednosti / Familijarne vrednosti
Facebook
Twitter
LinkedIn