Ličnosti koje nas inspirišu

 

Sveti vladika Nikolaj Velimirović

Ako bismo u ova smutna vremena u ljudskim delima tražili putokaz ka nebeskom životu, onda bismo ga sigurno našli u životu i delu Svetog vladike Nikolaja Velimirovića. On je bio čovek u kome su se ukrstili raznovrsni darovi ljudske prirode sa neograničeno mnogo plodova. Bio je istaknuti teolog, besednik, profesor, monah, književnik, episkop ohridski i žički; ličnost koja svedoči živoga Boga i vatreni propovednik vaskrslog Hrista, čija snaga kroz prodorni pogled izbija čak i sa svetih ikona. Uopšte ne čudi što je bez polemike i jednoglasno proglašen Svetim.

Kao što je ceo njegov život bio bogat i neobičan, tako je bilo i samo njegovo rođenje i detinjstvo. Mali Nikola je došao na svet na praznik Svetog Nauma, 4. januara 1881. Rodio se u selu Leliću, u okolini Valjeva, od oca Dragomira i majke Katarine. Porodica mu je bila vrlo pobožna, majka posebno. Međutim, još dok je bio beba, našao se na samom udaru zla. U to vreme, u kraju je harao hajduk-razbojnik koji je, čuvši da je njegov otac dobio sina, počeo da ga ucenjuje. Tražio je sto zlatnih dukata za otkup deteta, ali je otac oklevao, misleći da ga razbojnik neće oteti i da će odustati od ucene. Ali, kada su jednog dana razbojnici napali njegovu ženu sa malim Nikolom na polju, shvatio je da nema kud, osim da svoju dugogodišnju ušteđevinu preda hajduku i tako doslovno otkupi život svoga sina – zlatom.

Nikola je rastao, bio je slab i bolešljiv. Kao dečak čuvao je ovce, koze i uvek je nešto radio. Dok je izvršavao svoje obaveze na polju, svirao je sviralu. Međutim, ni taj period nije bio miran, jer se jednom prilikom zamalo nije udavio. Ovoga puta, upao je u vir, ali ga je spretni komšija spasio, tako da ga je i ovoga puta smrt zaobišla.

Roditelji su primetili da je dete posebno nadareno, pa je otac odlučio da ga pošalje u školu – tek da se opismeni, ne znajući da će tako započeti jedno dugo putovanje koje je trajalo celog života i da mu se dete zapravo nikad više neće vratiti na imanje. Posle četiri razreda otišao je u Valjevsku gimnaziju, a posle nje je hteo da upiše Vojnu akademiju. Međutim, zbog zdravstvenog stanja ga nisu primili, pa je tako Sveti Nikolaj (tada još uvek Nikola) odlučio da upiše Učiteljsku bogoslovsku školu u Beogradu. Nažalost, ni to nije glatko išlo, jer nije imao dovoljno sluha. Uprkos tome, druge sposobnosti su bile brzo uočene, pa je uskoro postao omiljen i kod đaka i kod profesora od kojih su neki otvoreno govorili da je više nadaren od njih.

Koliko je bio jak u učenju, toliko je bio slab sa zdravljem. Dobio je tuberkulozu koja je ostavila trajne posledice na njegovo telo, pa su mu doktori savetovali da što više vremena provodi na moru. Uskoro je dobio državnu stipendiju i mogao je sam da odabere gde će da nastavi svoje školovanje. Upisao je starokatolički fakultet u Bernu u Švajcarskoj i doktorirao sa temom „Vera u Vaskrsenje Hristovo kao osnovna dogma apostolske Crkve”. Osim srpskog, nemačkog i engleskog jezika, učio je i ruski i francuski, tako da je bio pravi poliglota. Može se slobodno reći da je dostigao vrhunac obrazovanja u vremenu u kome je živeo, a to se verovatno ne bi ni danas mnogo razlikovalo. Do svoje tridesete godine doktorirao je na dva fakulteta. I danas i onda, to je retkost.

Na svojim proputovanjima sreo je i poznatog pesnika i filozofa Tagoru što je doprinelo njegovom izučavanju indijske misli, ali sve to vreme bio je veran jednom jedinom istinitom putu – Hristovom.

Dva puta do ovog trenutka je imao susret sa smrću, ali treći put je bio presudan da donese odluku da ceo svoj život posveti Crkvi. Dobio je dizenteriju kada je došao u Srbiju da poseti brata koji je imao istu bolest. Šest meseci je bolovao i svima govorio da će ga Gospod spasiti, ako mu je njegova služba potrebna.

Tako je i bilo. Posle ove bolesti je dosta ojačao, a svoj zavet je ispunio tako što je primio monaški postrig u manastiru Rakovica 1909. godine kada je i dobio ime Nikolaj. Preuzeo je bogoslovske katedre na Bogoslovskom fakultetu i ubrzo otišao za pravoslavnu Rusiju. Po povratku u zemlju nastavio je da predaje logiku, psihologiju, strane jezike, istoriju i filozofiju. Osim toga, držao je govore, pisao, objavljivao svoje besede i studije koje je radio. Mnogi su mu se divili, izazivao je poštovanje, a omiljeni učenik mu je bio čovek koga danas slavimo kao Svetog Avu Justina Popovića.

Tada počinje Prvi svetski rat, pa Sveti Nikolaj ustupa svoju platu državi i odlazi za Englesku sa ciljem da navede naše saveznike da nam nekako pomognu. Zahvaljujući njegovom briljantnom umu, genijalnosti i sjajnim idejama, kao i daru govorništva, to je i postignuto. Uzeo je svoju staru sviralu i počeo je da svira usred parka kako bi privukao pažnju prolaznika, a onda je na sjajnom engleskom počeo da im priča o stradanju srpskog naroda. Od parka je stigao do hotela i raznih ustanova, a na kraju i do crkve Svetog Pavla, gde je pred samim engleskim kraljem govorio o svojoj maloj zemlji sa Balkana koja ima najlepše hramove. Objasnio im je da jedan od njih, Ćele kula, sazidan od kostiju i lobanja naroda koji predstavlja čvrstu branu na južnoj kapiji Evrope. Nakon njegovog izuzetno nadahnutog govora, kralj Džordž je obećao da njegova vojska neće vratiti mač u korice sve dok Srbija ne bude slobodna.

Posle rata vratio se u Srbiju, a 1919. godine izabran je za Episkopa žičkog. Seli se na Ohrid gde nastaju najpoznatija dela srpske duhovnosti i hrišćanske književnosti: „Molitve na jezeru”, „Nove besede pod gorom”, „Misli o dobru i zlu”, „Ohridski prolog” bez koga je nezamisliv dom pravoslavnih hrišćana. Osnovni cilj u radu bila je duhovna obnova naroda, jer je čvrsto verovao da kao narod možemo prebroditi sve ono što dolazi jedino ako smo duhovno jaki. Išao je putevima Svetoga Save – obnavljao je manastire, otvarao sirotišta, radio na obnovi monaštva na Hilandaru, održavao je skupove za hrišćane gde je besedio, a često je posećivao Svetu Goru. Govorilo se da se nekad na duhovite načine trudio da privuče što više naroda u hramove, pa je jednom prilikom čak sedeo naopako na magarcu, bos i gologlav, kako bi naveo ljude da pomisle da je sišao sa uma i tako ih namamio da dođu na liturgiju. Naravno, svi radoznalci su požurili u crkvu da provere da li je vladika stvarno poludeo od preteranog umnog rada.

Za ovaj period se vezuje i jedna anegdota – reč je o poseti kralja Aleksandra Karađorđevića kome je kuvar na srebrnom poslužavniku doneo sveže ispečeno prase. Vladika je neverovatnom brzinom skočio, dohvatio prase i bacio ga kroz prozor pravo u jezero. Ukorio je kuvara zbog toga što je hteo omrsi srpskog kralja usred posta. Nakon ove proročke strogosti i tona, niko nije hteo da mu protivreči, pa ni sam kralj.

I zaista, kako je i sam predvideo nadolazeće teškoće, počeo je Drugi svetski rat, a on je bio glavna meta nacista. Sa patrijarhom Gavrilom činio je sve da se pakt koji je naša Vlada sa Nemcima potpisala obori. Okupatori su ga smatrali strašnim neprijateljem koga je neophodno ukloniti. Jedno vreme je bio u kućnom pritvoru, a smeo je da ide samo na bogosluženja. Međutim, toliko su ga videli kao opasnost, da ni to nije bilo dovoljno – tražili su mu da podnese ostavku. Vladika se pozvao na narušeno zdravlje, pa je umesto ostavke tražio razrešenje. Seljakali su ga iz manastira u manastir dok ga na kraju nisu odveli u logor Dahau u Nemačkoj gde je osetio sva ratna stradanja i patnje koja su mu ozbiljno narušila već krhko zdravlje. Iako je u logoru boravio zajedno sa patrijarhom Gavrilom koji se po oslobođenju vratio u zemlju, njemu taj povratak nije bio dozvoljen. Zabranili su mu ulazak u istu onu zemlju u kojoj se rodio i koja je zahvaljujući njegovom daru govorništva jednom već bila oslobođena od okupatora.

Sa velikim duševnim bolom stigao je u Ameriku u kojoj se oporavio i pronašao snage za dalji misionarski i crkveni rad. Zanimljiv je podatak da se tamo sreo sa našim poznatim naučnikom Mihajlom Pupinom koji mu je bio veliki prijatelj. Predavao je na fakultetima, držao besede, a jednom prilikom je držao govor pred hiljadu i po crnaca o ravnopravnosti svih rasa i ljubavi prema bližnjima.

Sveti Nikolaj Velimirović bio je poseban čovek, jedan od onih za koje naš narod kaže da „samo jednom majka rađa”. U nedelju, 18. marta 1956. godine čekali su ga na bogosluženju. Nije se pojavljivao, a svi su znali da nikad nije kasnio. Kako je vreme prolazilo, odlučili su da nasilno otvore vrata. Zatekli su ga kako leži sa brojanicom u ruci. Upokojio se tog jutra, a vest o njegovom odlasku obeležila su sva zvona srpskih manastira i crkava u Americi i Srbiji. Pošto je Sveti Nikolaj želeo da mu telo bude položeno u istoj onoj zemlji u kojoj je prvo naučio da čita i piše, njegove mošti su prenete 1991. godine u zadužbinu koju je podigao na svom imanju u Leliću davne 1932. i tu i danas počivaju. Iz Amerike ih je dočekao i primio Njegova Svetost Patrijarh srpski Pavle.

U maju mesecu 2003. godine jednoglasnom odlukom je upisan u kalendar Svetih i praznuje se 18.03. – to je dan kada je napustio ovozemaljski svet i preselio se u Nebesko carstvo.

Posle svega navedenog možemo primetiti i zaključiti samo jedno – istina je da su rođeni roditelji morali da plate otkup za njega kad je bio beba, ali njegov život očigledno jeste bio zlata vredan.

Jelena Stefanović