Lepote Srbije

Rudnik, krov Šumadije

Šumadija čini sam centar naše divne Srbije! Planina Rudnik, krov Šumadije!
Malo mesto, varoš, gde se diše punim plućima i gde su vremenske prilike potpuno nepredvidive. U jednom trenutku sija zlatno sunce, u drugom pljušti kiša iz vedrog neba, a u trećem veje sneg kao u nekoj bajci, sa dobrim vilenjacima koji rudare po celu noć. Mesto koje pruža stalna iznenađenja.
Na samo stotinak kilometara od glavnog nam grada Beograda, između gradova koji su u našoj slavnoj istoriji imali ključne uloge – Topole, Gornjeg Milanovca i Kragujevca – nalazi se zelenilo, još uvek netaknuto.
Upravo u tom mestu uživaju deca, ona divna, iskrena bića koju ne možete prevariti. Pogled napajaju u nebeskom plavetnilu, okruženi najlepšom nijansom zelene boje sa okolnih padina rudničke planine. Poslednjih godina, Rudnik posećuju učenici iz cele Srbije u okviru kampova za osnovce i sportiste.
Obrazovni turizam tek treba da krene iz niskog starta sa velikim potencijalnim resursima.
Tu je na dohvat ruke „Vesela livada”. Deca mogu upoznati domaće životinje koje se uzgajaju u rudničkim selima. Boravak u veseloj livadi kod domaćina Nikole pruža mogućnost da se deca osposobe da brinu o domaćim životinjama i njihovim potrebama, kao i da se upoznaju sa koristima od domaćih životinja.
„Srpski Holivud” kod Iva Cara obećava uvek dobru zabavu uz likove iz zemlje Doroti i „Čarobnjaka iz Oza”, pa sve do najveće adrenalin ljuljaške gde puca pogled na Ostrvicu – fenomen reljefa, srednjevekovni grad za koji je nadležan Zavod za zaštitu spomenika.
Davne 1922. godine tadašnje Ministarstvo narodnog zdravlja Kraljevine SHS proglasilo je Rudnik za vazdušnu banju.
Na ovoj planini, nekada davno, iskopavala se ruda bakra. Kralj Dragutin je tu kovao prvi novac sa ćiriličnim natpisom. Turci su razvijali svoja naselja, a protiv njih je ratovao vojvoda Arsenije Loma po kome i rudnička osnovna škola nosi naziv.
Nama ostaje da iskoristimo sve blagodati ove netaknute prirode koju rečima ne možemo opisati, već vas otvorenog srca pozivamo da posetite ovu šumadijsku lepoticu koja će vas dočekati raširenih ruku.

Katarina Ilinčić, učiteljica