Iz života škole

Osnovna škola „Laza Kostić”

Mural na igralištu OŠ „Laza Kostić”

Škola „Laza Kostić” se nalazi u Bloku 23 na Novom Beogradu. Prvobitan naziv škole bio je „Sedam sekretara SKOJA-a”, a od 2005. godine nosi ime našeg poznatog pisca. Izgrađena je namenski za potrebe školovanja dece vojnih lica i građanskih lica zaposlenih u vojsci, koji stanuju u tzv. vojnim blokovima 22, 23, 24 i 19a. Danas u školu dolaze deca iz različitih krajeva grada, prvenstveno zbog bogatih sadržaja koje ima. Školu su projektovale arhitekte: Aleksandar Stjepanović – nosilac projekta, Branislav Karadžić i Božidar Janković. Autori su dobili Oktobarsku nagradu Beograda 1978. godine.

Specifičnost rada naše škole se sastoji u tome što učenici od petog razreda mogu da biraju sledeće:

  • Strane jezike, jedan od dva obavezna izborna predmeta: ruski ili nemački jezik;
  • Obavezni izborni sport: plivanje ili penjanje na veštačkoj steni, jer škola
    ima opremljenu salu za penjanje na veštačkoj steni i bazen za plivanje;
  • Obavezne izborne predmete: veronauku, građansko vaspitanje, svakodnevni
    život u prošlosti, hor, crtanje, slikanje, vajanje.

Arhitekte ispred glavnog ulaza u školu

Racionalizacijom školskog prostora, škola radi u dve smene, tako da učenici prvog i drugog razreda, kao i učenici od petog do osmog razreda, imaju nastavu pre podne, a smene menjaju samo učenici trećeg i četvrtog razreda. Prostorni kapaciteti škole daju mogućnosti da se kroz adekvatnu organizaciju nastave pojača nadzor nad đacima i tako spreči vršnjačko nasilje, maloletnička delinkvencija i pojava narkomanije, ali i da deca budu u prostorijama škole onda kada su roditelji najviše zauzeti.
U regularnim uslovima, prepodnevna smena traje od 08.30 do 13.45, a popodnevna od 13.30 do 18.45 časova. Zvono za ulazak oglašava se 10 minuta ranije. U vreme pandemije kovida 19, obrazovno vaspitni – rad se obavlja po posebnom programu. Model koji je škola škola odabrala je kombinovani, odnosno hibridni. U prvom ciklusu obrazovanja nastava se ostvaruje sa dve paralelne grupe tokom dana (A i B grupa), dok se u drugom ciklusu nastava ostvaruje smenjivanjem grupa tokom sedmice (A i B grupa). Učenici su mogli da odaberu i nastavu na daljinu, a platforme koje se koriste za ostvarivanje nastave na daljinu su Google Classroom, e-učionica, Mozabook.

Materijalno-tehnički resursi

Škola raspolaže i sledećim prostorijama:

 

  • Svečana sala – nalazi se u prizemlju školske zgrade, sa kapacitetom od 200 sedećih mesta i namenjena je za sve vidove nastave, boravak učenika, školske svečanosti, stručne skupove, tribine, prezentacije različitih sadržaja, multimedijalno opremljena uz školski pijanino, odgovarajućom pozornicom sa praktikablima za školski hor;
  • Školska biblioteka – opremljena sa 50 sedećih mesta, pored knjižnog fonda od 15.786 knjiga u kojoj se nalazi i drugi školski pijanino, multimedijalna kompjuterska oprema pripremljena za savremeno vođenje bibliotečkog rada, kao i sve vidove nastavnih sadržaja, boravak učenika, stručne skupove i sastanke;
  • Od školske 2018/2019. godine, nastavnici i učitelji koriste elektronske dnevnike za evidenciju učenika i nastave, a za njihovo korišćenje su prethodno prošli obuku;
  • Ambulanta, kuhinja sa trpezarijom, nekoliko manjih prostorija od kojih se dve koriste za potrebe odlaganja nastavnih sredstava. Ostale manje prostorije, a ima ih pet, koristi pomoćno – tehničko osoblje naše škole za svoje potrebe;
  • Na prvom spratu školske zgrade, pored nabrojanih učionica – kabineta i male sportske sale, nalazi se i kancelarija psihologa, pedagoga i logopeda.

U čast obeležavanja dana Osnovne škole „Laza Kostić”, 12. februara 2021. godine, otvorena je renovirana sala za fizičko vaspitanje, u istoimenoj školi. Tim povodom direktor dr Dubravka Tomić i pomoćnik direktora Marija Šanjević su sa Miroljubom Neškovićem, predsednikom školskog odbora, Anom Ivanović iz kluba roditelja, Miodragom Pantićem iz Saveta roditelja i najmlađim učenicima svečano otvorili renoviranu salu. Najmlađi učenici Vukašin Janković I/1 i Ljubica Miljković I/3 su, uz malu pomoć Miroljuba Neškovića, imali tu čast da ubace prvi koš i isprobaju najsavremeniju podlogu u sali za fizičko vaspitanje.
Njihova radost ulepšala je ovaj događaj.

Sveti Sava kao školska slava proslavlja se od 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Svetosavska svečanost tradicionalno obeležava se i u OŠ „Laza Kostić”, uz sečenje slavskog kolača i čitanje molitve.

OŠ „Laza Kostić” učestvuje i u jednom projektu koji je pravi primer dobre prakse u vezi sa značajem koji ima modernizacija obrazovanja. „Škole za 21. vek” je projekat Britanskog saveta, koji je osnovan 1934. godine radi zajedničke saradnje između građana Velike Britanije i drugih zemalja u oblasti obrazovanja i kulture. Ovim pilot – projektom obuhvaćeno je 480 škola širom Srbije, a učenici ovih škola će imati prilike da pomoću mikrobit uređaja, tj. džepnih kompjutera koji će se koristiti u nastavi informatike, nauče osnove programiranja.

Dr Dubravka Tomić, direktor istoimene škole, objasnila nam je da će učenicima ovim projektom biti pružena prilika da kroz timski rad, interaktivnošću nastavnika i učenika, njihovo znanje bude inovativno i praktično primenjeno.

Sekcije

Bibliotečka sekcija osnovana je kad i škola, i aktivna je i danas. Ona okuplja veliki broj dece koja se kroz takmičenje Čitalačka značka uvode u svet knjige i lepe reči. Ovo takmičenje svake godine okuplja sve više učenika. Takođe, bibliotekar Snežana Vidaković uređuje školski „Letopis”.

 

Novinarska sekcija traje neprekidno od početka rada škole do danas. Formirana je sa ciljem sticanja osnovnih veština novinarskog zanata kao jednog od oblika medijskog izražavanja. Sekcija prati i objavljuje aktuelne teme vezane za rad škole kao i brojne događaje izvan nje. Učenici se osposobljavaju za adekvatno usmeno i pismeno izražavanje i imaju priliku da afirmišu svoje stavove. Uspesi učenika u radu ove sekcije se svih ovih godina nižu u vidu nagrada, priznanja i turističkih poseta i predstavljaju riznicu događanja u istoriji škole. Izdavanje đačkih novina predstavlja krunu rada novinarske sekcije. „Putokazi” je časopis koji je od 1997. godine štampan jednom godišnje, za Dan škole. Godine 2012. godine proglašen je za najbolji školski časopis u Republici Srbiji, pa je tim povodom bila organizovana i svečana dodela diploma na Filološkom fakultetu u Beogradu. Do 2018. godine urednik časopisa bila je Tijana Vlatković, profesorka srpskog jezika.

 

Ovaj časopis postoji u elektronskoj formi od 2019. godine. Uređuje ga Daniela Milovanović, msr srpskog jezika, koja takođe vodi i novinarsku sekciju.
U okviru časopisa „Putokazi” pokrenut je i projekat reporter na terenu, budući da naša škola nosi ime našeg poznatog pesnika i pisca, koji je bio prvi predsednik Srpskog novinarskog društva od 1882. do 1883. godine. U vezi sa tim, napravljen je i prvi intervju, dana 24. 3.2021. godine sa Aleksandrom Ćirićem, direktorom sektora za transport i mehanizaciju, JKP „Zelenilo – Beograd”.

Sportske aktivnosti

Škola, od početka njenog osnivanja do danas, neguje bogat sportski život sa ciljem razvoja ličnosti učenika, prevencije nasilja i maloletničke delikvencije.
Škola aktivno učestvuje u takmičenjima, koja organizuje Savez za školski sport Republike Srbije, pružajući mogućnost svim učenicima da se aktivno bave sportom. Uspostavljena je saradnja sa sportskim klubovima koji prepoznaju značaj uključivanja učenika u sport. Sportske aktivnosti se realizuju u maloj i velikoj fiskulturnoj sali, školskom dvorištu, svečanoj sali škole.

Svake školske godine organizuje se školsko takmičenje u malom fudbalu za sve razrede. Sve do školske 1980/81. godine, takmičenje je nosilo naziv „Kup sedam sekretara SKOJ-a”, a od te godine naziv je promenjen u „Kup Uroš Tišma”, u znak sećanja na učenika koji je poginuo kao istaknuti fudbaler fudbalskog kluba „Železničar”. Tim povodom 9.10.2019. godine, u OŠ „Laza Kostić”, održano je super finale memorijala „Uroš Tišma” u malom fudbalu.

Ove godine u školu je stigla nagrada za najboljeg strelca. Jana Vesić je najbolja sportiskinja generacije, a ujedno je i igrač kluba ,,Art basket”. Postigla je veliki uspeh za svoj tim i sa svojom ekipom. Osvojila je srebrnu medalju na Državnom prvenstvu pionirki u Nišu. Pri tom je osvojila i nagradu za najboljeg strelca turnira. Jana je na turniru ostvarila 68 poena odnosno 22,7 poena po meču.
Pehar i poklon za najboljeg strelca uručio joj je Zoran Tir, stručni saradnik KSS za rad sa mladim ženskim selekcijama.

Jana Vesić – najbolja sportiskinja generacije 2021.

Međunarodne manifestacije

Međunarodni susret „Deca Evrope” je tradicionalna manifestacija koja se neguje u školi od početka rada u okviru Dečjeg saveza. Na početku, ova manifestacija se odvijala u organizaciji Saveza za brigu i staranje o deci, Novog Beograda, Domom pionira Beograda, a sada sa Dečjim kulturnim centrom.
,,Radost Evrope” je takođe manifestacija čijim povodom je i ove godine, kao i do sada, OŠ „Laza Kostić” ugostila decu iz Turske. Sa svojim domaćinima napravili su zajedničku priredbu. Gosti iz Turske, kao i učenici naše škole, predstavili su se muzičko-scenskim nastupom i folklornim igrama iz čitave Srbije.

Humanitarne akcije

Škola učestvuje u brojim humanitarnim akcijama od kojih su najznačajnije humanitarno skupljanje knjiga i humanitarna akcija ,,Čep za hendikep” koja traje tokom cele školske godine.

Učenica Elena Popović (8/1) uvek se odazivala i bila aktivni učesnik humanitarnih bazara i koncerata. Za vreme proglašenog vanrednog stanja i propisanih epidemioloških mera koje su naše starije građane onemogućavale da se slobodno kreću, stanarima zgrade u kojoj živi ostavljala je telefon na oglasnoj tabli i bila na usluzi za nabavke, šetnje kućnih ljubimaca i ostale potrebe.

Obeležavanja dana dece sa autizmom

Svetski dan podizanja svesti dece obolele od autizma, obeležava se 2. aprila. Mnogi stručnjaci smatraju da se autizam ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, komunikaciji, govoru i samom razvitku mozga pojedinca. Za oporavak bitna je ljubav i strpljenje porodice, škole, prijatelja, odnosno, čitavog okruženja u kome pojedinac odrasta i u kome se oseća voljeno i prihvaćeno.
Ova manifestacija je podržana saradnjom Kluba roditelja, nastavnika i učenika mlađih razreda Osnovne škole ,,Laza Kostić”. Učenici su obukli plave majice i pustili plave balone u nebo kao simbol prihvatanja, razumevanja i podrške. Takođe, plave majice imali su tog dana i učenici starijih razreda istoimene škole na onlajn nastavi.

Sajt škole

Zahvaljujemo na dostavljenoj građi za tekst Željku Lečiću, profesoru istorije i Danieli Milovanović, nastavnici srpskoj jezika i građanskog vaspitanja.

Jelena Stefanović