Iz života škole

Osnovna škola
„Branko Radičević”, Sedlare

Kada govorimo o školstvu u Srbiji ne možemo da ne pomenemo razvijanje pismenosti kroz Resavsku školu u 15. veku, u okviru manastira Manasije. Dalje, tokom vremena i geografskim tokom reke Resave, širilo se znanje i umeće, naročito u doba prosvetiteljstva. Tako je nizvodno, u dolini reke Resave, kasnije ali taman na vreme, 1887. godine osnovana škola u Sedlaru kraj Svilajnca. 


Škola je, naravno, menjala i uglavnom unapređivala obličje kroz svoje postojanje, ali je uvek nastojala da prevaziđe uslove i mogućnosti koje joj je društvo pružalo, a novim saznanjima i vidicima potiskivala je okolnosti u kojoj njeni učenici, pa i nastavnici, žive i uče. 


Škola trenutno ima pet izdvojenih odeljenja od 1. do 4. razreda i matičnu školu u Sedlaru, od 1. do 8. razreda. Nastavu pohađa ukupno 166 učenika pod budnim okom 50 zaposlenih, od čega su 32 zaposlena – nastavnici. Do sada je iz škole izašlo mnogo vrhunskih stručnjaka. Ali, sigurno vrednije od svih uspeha jeste još uvek prisutna mladalačka energija koja se stalno usmerava zajedničkim stremljenjima učenika i nastavnika ka novim ciljevima.

Konstantno unapređujući svoj rad, škola iza sebe ima sijaset realizovanih projekata: Inkluzija, Ušteda energije, Digitalna škola, Bitka za znanje, AMRES, Sigurnije škole – otpornije zajednice, Stvaramo znanje i mnoge druge. Najvažniji su oni projekti gde se izrode nova prijateljstva i otvore mnoga vrata. Jedan od takvih jeste prijateljstvo i saradnja sa OU „Blaže Koneski” iz Prilepa u Makedoniji.

Naime, učestvovanje naše direktorke na Međunarodnom simpozijumu u Ohridu, decembra 2014. godine, doprinelo je međunarodnom umrežavanju škola i razmeni projekata. Ovom prilikom, direktorka Snežana Resavac, uspostavila je kontakt sa direktorkom OU „Blaže Koneski”, Marijom Dulevskom. U okviru programa saradnje pobratimskih škola do sada je ostvareno više poseta. Pored zabavnog, ove posete imale su i vaspitno-obrazovni karakter, s obzirom na to da su učenici tokom tih poseta imali priliku da se upoznaju sa brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima i prirodnim lepotama gradova koje su posetili. Za učenike, najzanimljiviji deo ove srpsko-makedonske priče predstavljao je boravak i druženje u porodicama drugara. Ostvareni kontakti, nova poznanstva i druženja ostali su zabeleženi i kroz objektiv fotoaparata što nesumnjivo svedoči o plodonosnoj saradnji dveju škola.

Još jedna velika vrata su se otvorila, ovog puta – vrata francuske ambasade. Zahvaljujući nastavniku francuskog jezika i njegovim težnjama da naša škola doprinese razvoju Frankofonije, uspostavljen je kontakt sa Nikolom Fajom. Zahvaljujući njemu, omogućeno nam je da budemo među retkim privilegovanim posetiocima ambasade i da se upoznamo sa jednim od najlepših zdanja u Beogradu koje i dan danas važi za biser umetničkog stila art deko. Tako su 5. oktobra 2019. godine učenici naše škole dobili priliku da se neposredno upoznaju sa njegovim sjajem i lepotom. Delegaciju naše škole od čak 33 učenika predvodili su direktorka škole Snežana Resavac i nastavnik francuskog jezika Oliver Urošević. Za posetu ambasadi odabrani su učenici koji su u toku školske godine polagali školski DELF ispit. Tom prilikom upoznali smo i gospodina Žan-Luj Falkonija, ambasadora Republike Francuske u Srbiji koji nam se zahvalio na inicijativi da posetimo diplomatsko predstavništvo njegove zemlje.

Direktorka OŠ Branko Radičević, Snežana Resavac, i direktorka OU Blaže Koneski, Marija Dulevska

Učenici su mu tom prilikom poklonili rad pod nazivom Simboli Francuske, sliku koja je nastala kao proizvod korelativne nastave likovne kulture i francuskog jezika i koja predstavlja sintezu svih elemenata francuske državnosti: zastavu, himnu, devojku Marijanu koja predstavlja Republiku Francusku, petla kao životinju koja simbolizuje Francuze i čuveni moto Sloboda, jednakost, bratstvo.

Delegacija škole sa francuskim ambasadorom

Godinu dana nakon posete rezidenciji amba-sade Francuske u Beogradu, učenicima naše škole ukazala se još jedna prilika da se sretnu sa Njegovom Ekselencijom ambasadorom Francuske u Srbiji gospodinom Žan-Lujem Falkonijem. Naime, na izričiti zahtev ambasadora naši učenici su pozvani na otvaranje francusko-srpske izložbe Karavan za klimu posvećene zaštiti životne sredine. Izložba je otvorena 4. novembra 2020. godine u Prirodnjačkom centru u Svilajncu. Dočekujući goste na ulazu u Prirodnjački centar, naši učenici su svojim prisustvom uveličali izložbu dajući celom događaju tipičan frankofoni izgled i još jednom učinili da se osećamo ponosno.

Jedna od stvari koju ćemo zasigurno dugo pamtiti je priprema i izvođenje predstave Dogovor koja je premijerno izvedena povodom obeležavanja Dana škole, marta 2019. godine. Scenario za predstavu napisao je glumac Đokica Miljković, a u ulogama glumaca našli su se nastavnici i direktorka naše škole.

Predstava je odlično prihvaćena od strane učenika, kolega i roditelja. Doživela je nekoliko izvođenja i pružila nam je šansu da zakucamo na nova vrata, od kojih bi trebalo izdvojiti gostovanje u maju 2019. u Budvi. Štaviše, ovom predstavom otvorena je Druga međunarodna konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije. Ovom prilikom izvođenju predstave priključili su se i osnivači asocijacije Željana Lukić Radojičić i Vesela Bogdanović. Pored toga što smo prisustvovali konferenciji u Budvi, učestvovali smo u takmičarskom delu pod nazivom Poster prezentacija i to sa dva rada koji su ušli u uži izbor za nagradu. Na posteru pod nazivom Ruke prijateljstva prikazana je međuškolska saradnja sa školom iz Makedonije, dok su na posteru Brankova riznica prikazane sve interesantne nastavne i vannastavne aktivnosti koje se odvijaju u našoj školi. Nakon povratka iz Budve, TV Centar iz Svilajnca je snimio i emisiju o ovom događaju u kojoj su gosti bili glumci iz predstave.
I ko zna koliko vrata nas još čekaju. Ali, jedno je sigurno, ne treba uvek zatvoriti sva vrata nego ostaviti malo odškrinuta, jer nova vremena nose nova iskušenja i nove dileme, a uvek je lakše nositi se sa njima u društvu svojih prijatelja i saputnika. Naša škola će zahvaljujući tome i dalje obavljati svoj zadatak, hrabriće i pružati znanje i nastojati da razume svu mladalačku radoznalost i slobodoumnost.

Kreativni tim škole

Nastavnici u predstavi Dogovor

Naši nastavnici kao učesnici na Drugoj međunarodnoj konferenciji Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije